[Novinarska konferenca] Lesni feniks – projekt krožnega gospodarstva s pomenom za lokalno skupnost

[Novinarska konferenca] Lesni feniks – projekt krožnega gospodarstva s pomenom za lokalno skupnost

Žiri, 21. november 2019 – Ob pričetku projekta krožnega gospodarstva Lesni feniks je včeraj v Žireh potekala novinarska konferenca. Partnerji projekta in društvo Ekologi brez meja so predstavili vsebino projekta, problematiko in razvoj izdelkov iz odsluženega lesa ter pomen projekta za lokalno skupnost.

Glavna cilja projekta Lesni feniks s sloganom “Novo življenje lesa” sta izvedba pilotnega projekta uporabe lesnih ostankov in odsluženega lesa, iz katerih bodo nastali novi izdelki ter ozaveščanje lokalnega prebivalstva. Projekt se bo izvajal na območjih občin Žiri, Škofja Loka, Železniki in Gorenja vas – Poljane.

Dimitrij Jeraj, predstavnik Šolskega centra Škofja Loka, je najprej opozoril na problematiko odsluženega lesa. Predstavil je razširitev učnega procesa za dijake in kot pomemben prispevek projekta izpostavil vpletenost dijakov, ki s svojimi idejami aktivno soustvarjajo projekt.

Kako v podjetju M Sora razvijajo izdelke iz odsluženega lesa, je v nadaljevanju razložil direktor podjetja, Aleš Dolenc. V M Sori bodo skupaj z dijaki tudi izdelali izdelke, uporabne v lokalni skupnosti in jim tako omogočili uporabno in praktično izkušnjo.

Janez Žakelj, župan Občine Žiri, je predstavil, kako je projekt povezal različne partnerje in kakšen pomen bodo imeli izdelki – klopi in oprema lokalnega kopališča – za lokalno prebivalstvo. Pomembna dodana vrednost projekta je namreč vzpostavljeno sodelovanje med gospodarstvom, izobraževalnimi ustanovami in lokalno skupnostjo.

Po novinarski konferenci je v Kinu Žiri sledilo predvajanje dokumentarnega filma Smeti (Trashed) z nagovorom Urše Zgojznik, predsednice Ekologov brez meja, ki se ga je udeležilo več kot 130 občanov. Več projekcij filmov in predavanj bo spomladi naslednje leto.

Partnerja v projektu sta poleg Šolskega centra Škofja Loka, podjetja M Sore in Občine Žiri še zadruga in socialno podjetje Lokatur ter Razvojna agencija Sora. Izvajalec ozaveščevalnih in komunikacijskih aktivnosti v projektu je društvo Ekologi brez meja.

Vrednost celotnega projekta je nekaj več kot 90.000 € in traja do konca novembra leta 2020. V projektu se bodo izvedle različne aktivnosti: razširitev učnega procesa na osnovi razvoja izdelkov iz odsluženega lesa, izdelava in postavitev urbane opreme iz odsluženega lesa v lokalni skupnosti, ozaveščanje javnosti o ponovni uporabi materialov ter prenos dobrih praks, promocija sofinancerjev, projekta in njenih rezultatov ter vodenje in koordinacija projekta.

Projekt Lesni feniks sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020).

Dodatne informacije:
Barbara Zorko, Ekologi brez meja, 031 363 368, barbara.zorko@ocistimo.si
Fotografije novinarske konference
Sporočilo v PDF obliki