Idejne zasnove dijakov – prvi del

Idejne zasnove dijakov – prvi del

Dijaki Šolskega centra Škofja Loka so prispevali ogromno različnih domiselnih rešitev. Prototipe klopi predstavljamo po abecednem vrstnem redu ustvarjalcev – začenjamo z idejami Jerneja, Jana, Roka in Neže. Kaj so se tekom projekta naučili?

Moj končni izdelek je nastal na podlagi opazovanja okolice ter izdelave različnih 3D- modelov. Pri tem sem uporabljal računalniški program, izdelal pa sem tudi model iz papirja. Na začetku sem imel veliko različnih idej, ki sem jih postopoma dopolnjeval, imel sem bolj preproste ter tudi bolj zapletene rešitve, vendar sem izbral tisto, ki se mi je zdela najbolj primerna. Ko sem se odločil za obliko klopi, sem razmišljal o tem, kakšne vezi bom uporabil, da bo končni izdelek na izgled lep ter uporaben. Svojo končno idejo sem predstavil profesorju, naredil nekaj manjših sprememb ter izdelal delavniški načrt.
Klop je izdelana iz treh sestavljenih nog s preploščitveno vezjo ter mozniki, na njih pa so z mozniki pritrjene letvice. Posamezne sklope povezujeta dva prečnika. Za izdelavo sem uporabil smrekovino ter bukove moznike. Pri delu nisem imel nobene težave, saj sem imel dobro pripravljene načrte. Klop je površinsko zaščitena z naravnim oljem, ki pa ni odporno na zunanje vplive, tako da klop ni namenjena za zunanjo uporabo. Če bi lahko, bi sedaj spremenil povezovalna prečnika – naredil bi ju pod takim kotom, kot so izdelane letvice. Za izvedbo ter uporabo take klopi v urbanem okolju bi moralo biti podnožje izdelano iz kovinskih profilov ter lesenih letvic, ki bi jih impregnirali ter po potrebi pobarvali na želeno barvo. Letvice bi se dalo tudi zamenjati in ponovno zaščititi.
Pri izdelavi klopi sem se veliko naučil in pridobil nekaj izkušenj. Pri izdelavi sem se zelo potrudil, saj sem želel, da je klop natančno izdelana.
“(Jernej)

Idejna zasnova klopi – Jernej Dolenc

Projekt se mi je zdel zelo dober. Najbolj všeč mi je bilo, da naj bi bile klopce narejene iz starega lesa, da smo pri praktičnem pouku v šoli sami izdelali prototipe klopc. Prototip mi je kar uspel, vendar pa klopca ni narejena ravno natančno, saj mi je bilo pri izdelavi najpomembnejše, da klopca stoji skupaj. Ni pa mi bilo všeč, da smo pri dizajniranju klopce morali upoštevati značilnosti Žirov, zato sam tega nisem upošteval Sem pa kar užival in mislim, da sem se veliko naučil.” (Jan)

Idejna zasnova klopi – Jan Erman

V tem projektu sem spoznal, kako lahko nek odslužen les ponovno obdelamo in uporabimo za nek izdelek in koliko energije prihranimo naravi. Ugotovil sem tudi, da les kljub starosti ohrani večino svojih lastnosti. Izdelava klopce je bil zanimiv projekt, saj je bila naš lasten dizajn, tako da smo vse svoje mišljenje in znanje brez omejitev lahko pokazali v izdelku. Mogoče bi bilo bolj poučno, če bi morali svoje klopce izdelati prav iz starega lesa, da bi se več naučili o obdelavi in ponovni uporabi starega lesa.” (Rok)

Idejna zasnova klopi – Rok Fekonja

Tekom projekta smo se še bolje poučili, kako sami narediti izdelek od ideje do konca, se pravi od načrtovanja do realizacije. S svojim izdelkom in vsemi mentorji sem zelo zadovoljna.” (Neža)

Idejna zasnova klopi – Neža Habjan