Pomembno je, da se projekt dejansko izvaja in ni namenjen samemu sebi

Pomembno je, da se projekt dejansko izvaja in ni namenjen samemu sebi

Gregor Mlinar je na Občini Žiri zaposlen kot strokovni sodelavec za turizem in kulturo, na tako majhni občini pa poleg tega opravlja tudi druga dela, kot so vodenje projektov, organizacija prireditev, prijava na razpise ter sodelovanje in povezovanje z društvi. Trenutno je najbolj zaposlen z novo športno dvorano v Žireh. V projektu Lesni feniks se je že na začetku pridružil občinski ekipi, ki je razmišljala, kako razviti in zastaviti projekt. Kolegi na občini so ga zadolžili za delo pri operativnih zadevah na terenu in iskanja rešitev v praksi.

Gregor Mlinar, Občina Žiri
Kaj osebno pomislite ali občutite ob besedi les?

Glede na geografsko lokacijo Žirov je les beseda, ki nas obdaja vsakodnevno. Prečudovita narava in mešani gozdovi so naša dragocena vrednota in ko v Žiri pridejo obiskovalci, so ravno nad tem najbolj navdušeni. Poleg tega pa me les spomni na ogenj, na taborni ogenj, in s tem na nepozabna leta, ki sem jih preživel kot zagrizen tabornik.

Ste o ponovni uporabi lesa in koristnosti tega početja doslej, pred projektom, ki se je začel septembra lani, morda že razmišljali?

Zakaj lesa, če je to le mogoče, ne bi ponovno uporabili, to je eno od vprašanj, ki se mi že dalj časa zastavlja, glede na to da smo ljudje zelo veliki porabniki različnih potrebščin za enkratno uporabo, ki so izdelane iz lesa. Les je surovina, ki se jo zagotovo da ponovno uporabiti, v skrajnem primeru za vir energije oziroma toplote, ki jo vedno potrebujemo.

Kakšna je vaša vloga v projektu?

Občina Žiri je bila pobudnica ideje in projekta, ki smo ga kasneje skupaj s partnerji poimenovali Lesni feniks. K sodelovanju smo povabili partnerje, za katere smo menili, da skupaj lahko naredijo tak projekt. Moja vloga v projektu je operativno razmišljanje in realizacija idej projekta. Moj cilj je poiskati najboljše in najbolj učinkovite rešitve, da na koncu pridemo do želenega izdelka, ki bo za vse najbolj zanimiv in predvsem najbolj uporaben. Verjamem, da sem s svojimi idejami pomemben del mozaika, ki sestavlja ta zanimiv projekt.

Projekt se je prevesil v drugo fazo, o njem pa ste gotovo že dobili kakšen bolj konkreten vtis?

Projekt Lesni feniks je nekaj posebnega, na nek način se zelo razlikuje od ostalih projektov, ki sva jih do sedaj na Občini Žiri vodila s sodelavko Olgo Vončina. Energija in dobra volja partnerjev mi dvigujeta motivacijo, saj vsak po svoje, a tako kot je treba, opravi dogovorjeno delo. Med seboj si pomagamo in sodelujemo, da je na koncu vse skupaj videti kot odlična celota. Zelo pomembno je, da se projekt dejansko izvaja in ni namenjen samemu sebi. Kljub temu da nas je marca zmotil koronavirus, bomo vse aktivnosti izpeljali tako, kot smo načrtovali, le z manjšim časovnim zamikom.

Kakšne rezultate oziroma učinke lahko dosežete s tem projektom?

Na začetku projekta je bil namen osveščanje lokalne skupnosti, kasneje pa smo načrt spremenili, saj o konkretni ponovni uporabi odsluženega lesa želimo informirati širšo javnost, tudi izven Občine Žiri. Projekt osvešča ljudi o trajnostnem delovanju, o čim večji ponovni uporabi izdelkov in o uporabi izdelkov, ki so kakovostni in imajo čim daljšo življenjsko dobo. V Žireh bomo pokazali primer, kako se da ponovno oživiti odslužen les.