Všeč mi je, da načrtujem nekaj, kar bo dejansko izvedeno

Všeč mi je, da načrtujem nekaj, kar bo dejansko izvedeno

Med več kot 20 idejnih zasnov urbane opreme, ki bo stala v Občini Žiri, zasnove in prototipe pa so izdelali dijaki Šolskega centra Škofja Loka oziroma Srednje šole za lesarstvo, so partnerji projekta Lesni feniks za izdelavo izbrali preoblačilnico, ki jo je zasnoval Klemen Mezeg, študent na Višji šoli za lesarstvo Škofja Loka.

Klemen Mezeg

Triindvajsetletni Klemen si je izobrazbo lesnega tehnika že pridobil na srednji lesarski šoli, zaposlitev je našel v podjetju M Sora, proizvajalcu tehnološko naprednih oken in druge lesene opreme iz Žirov, kjer je mojster izmene, to leto pa zaključuje študij Višji šoli za lesarstvo.

Kot pravi, je med študijem dobil veliko dodatnega teoretičnega, pa tudi praktičnega znanja, ki ga s pridom izkorišča pri delu v službi. Pri delu z lesom mu gre za ustvarjalnost, ki jo lahko izkaže skozi les. Če bi denimo gradil svojo hišo, bi želel, da je v njej kot gradbenega materiala čim več lesa.

»Les ima vedno večjo vrednost in je vsepovsod vedno bolj cenjen. Včasih so večinoma delali iz lesa, kar pa je kasneje izpodrinila plastika. Ampak glede na to, da se ozaveščenost ljudi povečuje, gre stvar nazaj na stare tirnice. O ponovni uporabi lesa nisem preveč premišljeval, dokler se nisem srečal s projektom Lesni feniks. Projekt se mi v več pogledih zdi odličen, saj osvešča in spodbuja ponovno uporabo lesa oziroma krožno gospodarstvo,« pove Klemen.

Namesto klopi, preoblačilnica za kopališče

V projektu je bil razpisan natečaj za izdelavo urbane opreme, ki bo stala na več krajih v občini Žiri, poudarek pa je bil na idejnih zasnovah klopi. »Želel sem prispevati čim bolj unikatno idejo; to in inovativnost me ženeta pri mojem delu in me je spodbujalo tudi pri tem projektu. Tako sem oblikoval preoblačilnico za kopališče, v sklopu katere je na zunanji strani predvidena tudi klop,« pojasni sogovornik ozadje svoje idejne zasnove. Pri tem ne pozabi poudariti, da so mu bili nasveti pa tudi pomisleki njegovih mentorjev na Višji šoli za lesarstvo v veliko pomoč. Najbolj všeč pri načrtovanju preoblačilnice mu je bilo, da načrtuje nekaj, kar bo dejansko izvedeno oziroma v uporabi,« je dejal sogovornik, ki je v M Sori zaposlen tri leta, v podjetju pa so, kot je zadovoljno dejal, razvojno naravnani ter opremljeni z zelo sodobno tehnologijo.