Lepo je, ko lahko razvijaš svojo ustvarjalnost

Lepo je, ko lahko razvijaš svojo ustvarjalnost

Eva Kokelj je tista dijakinja 3. letnika štiriletnega izobraževalnega programa lesarski tehnik na Srednji šoli za lesarstvo Škofja Loka, ki si je zamislila klop, ki je med 20 idejnimi zasnovami pritegnila pozornost komisije za izbor klopi. Njena ‘klop s čipko’ bo na različnih lokacijah občine služila za oddih sprehajalcev, druženje mladih, na bolj skritih lokacijah pa se bodo na njih gotovo stiskali zaljubljenci.

Eva Kokelj

Eva je po treh letih pridobivanja znanja na Srednji lesarski šoli že prepričana, da si je izbrala pravo šolo. Stroka jo namreč zanima, v praktičnem delu izobraževanja pa je v sodelovanju z Arhitekturnim centrom Slovenije in v projektu Lesni feniks, kot poudarja, pridobila veliko novih izkušenj. »Skozi te projekte sem spoznala veliko o obdelovanju in uporabi lesa. Navdušuje me to, da je les res tako vsestransko uporaben in lep material,« je zadovoljna Eva. »Če rečem, ali slišim besedo les, mi najprej vzbudi občutek domačnosti. Bolj ko ga spoznavam, več mi pomeni. V življenju si želim z njim ustvarjati. Daje mi navdih, da razvijam svojo ustvarjalnost. Sploh pa, če lahko koristno ponovno uporabim že rabljeni les, da ga, oziroma da čim manj tudi drugih materialov ne zavržemo, ampak jim damo neko drugo uporabnost.«

Klop je morala biti lepa in funkcionalna

Zmagovalna klop

V začetku šolskega leta so v šoli organizirali obisk tovarne lesenih oken M Sora v Žireh, kar ji je bilo izredno zanimivo, saj je v praksi videla uporabo teorije, ki se jo učijo v šoli. Nato so si v žirovskem muzeju ogledali še klekljarsko zbirko. Žirovska čipka se je Evi vtisnila v spomin, in ko je premlevala svojo idejno zasnovo klopi, ki jo je pripravljala za natečaj, se ji je zdelo smiselno, da vanjo vključi detajl čipke. Tako je v šolski delavnici svojo zamisel s papirja prenesla v prototip klopi iz lesa v naravni velikosti.

Eva Kokelj s sošolcem Galom Remškarjem pri izdelavi prototipov klopi

»Ker smo vsi v razredu hkrati začeli oblikovati idejne zasnove za klopi, je bilo vzdušje zelo pestro. Vsak je hotel oblikovati nekaj zanimivega, vendar ne preveč zahtevnega za izdelavo. Seveda so nam pri oblikovanju in načrtovanju pomagali profesorji, vrsto zanimivih idej pa sem dobila tudi od sošolcev in sošolke. Največji problem mi je predstavljalo to, da sem hotela preprosto in elegantno klop, hkrati pa sem hotela, da je klop funkcionalna in ni namenjena samo gledanju. Da sem prišla do te klopi, ki sem jo na koncu izdelala, sem naredila več idejnih zasnov,« pripoveduje Eva o svoji izkušnji načrtovanja in izdelave zmagovite klopi. Po zaključku srednje lesarske šole ima namen nadaljevati s študijem lesarstva, vsekakor pa se namerava zaposliti v lesarski panogi.”

Eva Kokelj s sošolko Nežo Habjan: V delavnici je vedno zabavno