Gozdovi so trgovina umetniškega materiala

Danes imamo v številnih trgovinah na voljo vse mogoče izdelke, zato smo večinoma pozabili na materiale iz narave in izgubili navdih za ustvarjanje preprostih izdelkov za vsakdanjo rabo oziroma za različne priložnosti.

ForestArt je mlado podjetje, ki se ukvarja s predelavo neuporabljenega materiala iz narave in reciklažo starih izdelkov, ki jim je potekla življenjska doba.

»Ideja o ForestArtu se je porodila ob nedeljskem sprehodu po gozdu, ki je za nas postal kot sprehod po trgovini z umetniškim materialom. Tudi iz sprehoda po vasi običajno prinesemo nekaj zavrženega, a v naših očeh uporabnega. Še posebej v času zbiranja kosovnih odpadkov se radi sprehodimo mimo njih in upamo, da nam kaj pade v oko. Stari kosi pohištva kot so lesene noge, predali, stoli in kovčki pri nas dobijo novo podobo. Material, ki ga najdemo v gozdu, je pogosto dan od narave, žal pa občasno najdemo tudi zavržene predmete, ki jim poskušamo dati novo obliko. Iz gozda prinesemo štore, korenine, veje, mah in lišaje, kamenje ter tudi večje kose zavrženega lesa. Kakšna je njihova končna podoba, je odvisno od navdiha, ki nam jo da najdeni predmet. Tako smo v zadnje pol leta izdelali klubske mizice, svetilke, ure, stenske dekoracije in druge izdelke, ki se jih je nabralo že več kot sto. Opremljamo jih tudi s pomožnimi materiali kot so material za svetilke, žarnice, lepilo, laki, barve … Uporabljamo okolju prijazne barve na vodni osnovi, trudimo pa se, da bi nerecikliranega dela izdelkov bilo čim manj,« so nam povedali v ForestArtu. Izdelali so tudi nekaj torbic iz starih zavrženih jeans hlač ter toaletnih torbic iz plutovinastega usnja.

»Ustvarjanje tovrstnih izdelkov je že več let del našega prostega časa, šele obdobje pandemije in samoizolacije pa nas je potisnilo v smer resnejše ‘produkcije’ in predstavitve širši javnosti. Veseli bomo, če boste pomagali širiti idejo o ForestArtu, zato nas obiščite na naši Facebookovi strani,« so še povabili mladi ustvarjalci predmetov za vsakdanjo rabo, narejenih iz lesa in drugih odrabljenih materialov.