Dobre prakse: Center ponovne uporabe Maasland v Belgiji

S ponovno uporabo izdelkov si prizadevajo za boljše okolje in zmanjšanje količine odpadkov.

Neprofitna zasebna organizacija Center za ponovno uporabo Maasland iz Belgije, ustanovljena leta 1994, je socialni delovni center, ki ga je podprla flamska vlada. V organizaciji zbirajo in obnavljajo zavržene izdelke, nato jih prodajo v eni od svojih šestih trgovin ter jim s tem podaljšajo življenjski cikel, posledično pa na tak način zmanjšujejo količino odpadkov.

Zberejo na tone zavrženih stvari

V ‘opisu’ njihovih delovnih nalog je mesečno zbiranje starega papirja in steklenic po gospodinjstvih, zbirajo in popravljajo staro pohištvo, audio-video naprave, kolesa in tekstilne izdelke oziroma oblačila. Tako so denimo v letu 2016 zbrali 1350 ton raznovrstnih izdelkov za večkratno uporabo, 975 ton uporabljenega stekla kot so steklenice in kozarci, 1315 ton starega papirja in kartona ter 280 ton tekstilnih izdelkov.

Opravljajo tudi razne storitve, predvsem praznjenje hiš ob prodaji, selitve in opremljanje bivališč po naročilu.

V provinci Limburg, kjer delujejo, je še pet podobnih neodvisnih organizacij oziroma centrov za ponovno uporabo. Vsaka ima določeno svoje območje delovanja, Center za ponovno uporabo Maasland pa zajema deset občin. Zainteresiranim ponujajo tudi vodene oglede, na katerih jim pokažejo ozadje svojega delovanja, oglede pa prilagodijo zahtevam naročnika; tako izvajajo prilagojene oglede za vrtce, šolarje, študente in starejše.

Za svoje delovanje, poleg prihodkov od svojih dejavnosti, centri za ponovno uporabo prejemajo tudi vladna sredstva, brez katerih ne bi mogli poslovati pozitivno.

Pomoč težko zaposljivim

Center za ponovno uporabo Maasland ponuja možnosti za usposabljanje in stalno zaposlitev ljudem, ki imajo težave pri iskanju zaposlitve. Delo ponujajo ljudem z nižjo izobrazbo, ki so že dalj časa brezposelni. Nudijo možnost za delo tudi ljudem s fizičnimi in psihičnimi težavami, študentom in obsojencem, ki lahko opravljajo družbeno koristna dela. Trenutno imajo v organizaciji več kot sto zaposlenih.

Center za ponovno uporabo Maasland je član organizacije podjetnikov KOMOSIE, ki se ukvarjajo z okoljskimi dejavnostmi. KOMOSIE povezuje povpraševanja in ponudbo članic, ponuja pa tudi priložnosti za njihovo tesnejše sodelovanje. Dejavnosti centrov in njihovega ‘socialnega zaposlovanja’ podpira tudi vlada, sodelujejo pa tudi takšne organizacije kot sta javno podjetje za odpadke, Zavezništvo za socialno zaposlovanje (SST), ki je krovna organizacija centrov za socialno delo in delovno oskrbo, ter neodvisna zveza BBL, zveza več kot 140 organizacij za naravno okolje, ki si prizadevajo za čistejši zrak, čiste reke in naravo.

Centri ponovne uporabe v Sloveniji

V Sloveniji so centri ponovne uporabe v Ljubljani, Rogaški Slatini, Vojniku, Slovenskih KOnjicah, Ormožu, Kočevju in Trebnjem, podrobnosti o njih pa najdete na spletni strani https://cpu-reuse.com/.

V okviru EU deluje tudi RREUSE, krovna organizacija za socialno ekonomijo in organizacije, ki so dejavne pri ponovni uporabi, popravilu in recikliranju zavrženega blaga, www.rreuse.org.