Serija spletnih predavanj o okoljskih temah

Serija spletnih predavanj o okoljskih temah

Razvojna agencija Sora d.o.o. v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja in partnerji projekta Lesni feniks najavlja serijo spletnih predavanj o okoljskih temah.

  • Prazen koš, polna denarnica (4. 11. ob 8.55): Poslušalcem razložimo, kje vse nastajajo odpadki v naših domovih, zakaj in kako se jim lahko izognemo. Izvedeli bodo, da lahko nakupujemo brez embalaže, da si lahko izposodimo stvari, ki jih potrebujemo le nekajkrat letno ter da se lahko odpravimo na izmenjave oblačil, igrač in knjig.
  • Plastika naša vsakdanja (5. 11. ob 17.00): V zadnjih desetletjih se je plastika razširila na vsa področja našega življenja. Čeprav ima izjemne lastnosti, je vir enega izmed največjih okoljskih problemov današnjega časa. Na predavanju razložimo, iz česa je sploh plastika, katere vrste plastike so najpogostejše, kakšen je njen vpliv na okolje in zdravje ter kaj je rešitev plastičnemu onesnaževanju.
  • Tekstil: hitra moda in okolje (12. 11. ob 11.00): Vsi poznamo reklo, da obleka naredi človeka. A v zadnjih letih so naša oblačila postala veliko preveč poceni, zaradi česar kopičimo obleke, ki jih oblečemo le nekajkrat, vse to pa zelo slabo vpliva na naše okolje. Kaj lahko storimo, da se temu vsaj malo izognemo?
  • Zavržena hrana: volk sit, koza cela (13. 11. ob 8.30): Vsak od nas letno zavrže 68 kg hrane. Pogosto zato, ker na živila pozabimo, jih ne shranjujemo pravilno ali si naročimo prevelike porcije. Da bi zmanjšali količino zavržene hrane, je na voljo cel kup rešitev in orodij, ki jih predstavimo na predavanju.
  • Kako naprej do manj odpadkov? (17. 11. ob 17.00): Na predavanju boste izvedeli, kakšen izziv nam predstavljajo vseprisotni odpadki, kako blizu so rešitve in kakšne dobre prakse že imamo v Sloveniji. Srečali se boste s pojmi kot je krožno gospodarstvo in zero waste. Kaj lahko kot posamezniki naredimo za okolje, kako prilagoditi naše aktivnosti in kje se skrivajo rešitve za planet in ljudi?

Dogodki bodo izvedeni v novembru 2020 prek spletnega orodja Zoom. Število mest za vsako predavanje je omejeno, prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest na povezavi.

Prijavljeni bodo dan pred dogodkom na elektronski naslov prejeli povezavo za spremljanje dogodka.

Predavanja bodo izvedena v sklopu projekta Lesni feniks. Partnerji v projektu so: Lokatur, z.o.o., so.p., M Sora, d.d., Občina Žiri, Razvojna agencija Sora d.o.o. in Šolski center Škofja Loka.
Dogodki so brezplačni. Vabljeni vsi, ki vas zanimajo okoljske teme ali bi radi izvedeli več o problematiki odpadkov.
Dodatne informacije: http://www.lesnifeniks.si/, barbara.zorko@ocistimo.si, 031 363 368