Žiri so bogatejše za krasne izdelke iz odsluženega lesa

Žiri so bogatejše za krasne izdelke iz odsluženega lesa

Težko si predstavljamo boljši način za zaključek leta 2020. Ponosno vam predstavljamo krasne izdelke, ki so jih iz odsluženega lesa izdelali v podjetju M Sora po načrtih dijakov Šolskega centra Škofja Loka Se strinjate, da bodo preoblačilnica, ležalniki in klopice zelo dobrodošla pridobitev Žirov?

Les je ob izpostavitvi tekoči vodi (na prostem) potrebno zaščititi, sicer se v letu ali dveh (odvisno od vrste lesa in klimatskih pogojev) začne njegov razkroj. Običajno je najprej ogrožena estetska funkcija takšnega lesenega izdelka, kmalu zatem, pogosto že v treh do petih letih, pa takšen izdelek izgubi še svojo uporabno funkcijo in nato povsem propade.
Da so zagotovili zaščito lesa pred lesnimi glivami in insekti, so les v podjetju M Sora zaščitili s sredstvom Silvanolin, slovenskega proizvajalca Silvaprodukt. Silvanolin je sredstvo na vodni osnovi, razvito v sodelovanju s Katedro za zaščito lesa na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Sredstvo vsebuje učinkovino bakrov hidroksid, ki je v EU edina še dovoljena za zaščito lesa, izpostavljenega najhujšim razmeram, in se uporablja tudi v ekološkem kmetijstvu za varstvo rastlin (predvsem vinogradništvo). Ta učinkovina tudi obarva les pastelno zeleno, vendar les, ki je izpostavljen UV sevanju, sčasoma (v obdobju enega leta) pridobi naravno patino in posivi. Sivenje lesa je povsem naraven proces, ki ne vpliva na kvaliteto zaščite ali na življenjsko dobo lesenega izdelka/objekta.