Razstava slovenske arhitekture v lesu

Razstava slovenske arhitekture v lesu

Na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju si lahko do 30. aprila 2021 ogledate razstavo »Arhitektura v lesu danes za jutri«, ki prikazuje odlične arhitekturne projekte slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev.

Na 80 panojih je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa tako v konstrukciji samih stavb kot v notranji opremi.

Med predstavljeni projekti so arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado za Naj leseno gradnjo 2020, projekti, ki so nominirani za pomembno mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022, in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, Biroja Jereb in Budja arhitekti.

Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitektur: od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran, eno- in večstanovanjskih hiš do turističnih objektov, ki les uporabljajo na najrazličnejše načine.

Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja. Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči CO2, prav tako pa je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje. Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja.