Prvič podeljena priznanja in nagrade za Lesarski presežek leta

Ob zaključku 2. Dneva slovenskega lesarstva so bile prvič podeljene tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta. Dobili so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa in ustvarjajo nove tržne niše ter imajo potencial, da uspejo tudi v tujini.

SPIRIT Slovenija je letos skupaj z Društvom oblikovalcev Slovenije in Direktoratom za lesarstvo pripravil javni natečaj, s katerim so iskali izvirno oblikovane izdelke iz lesa, ki bi lahko uspešno nastopali kot prepoznavni slovenski izdelki na globalnih trgih.

Ob podelitvi nagrad je dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija dejal: »Komisija je imela težko delo, saj je na natečaj prispelo 33 izjemnih oblikovalskih predlogov, ki kažejo, kaj vse se da narediti s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa. Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno pa razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave, pri tem pa ne pozabljamo na oblikovanje.« Prepričan je, da lahko z dizajnom ter inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami pri obdelavi lesenih izdelkov, ustvarimo znamko visoke vrednosti, ki bo uspešna tudi v tujini, kar že dokazujejo številna slovenska lesarska podjetja.

Komisijo so sestavljali Julijan Krapež, Zarja Vintar in Mateja Panter (Društvo oblikovalcev Slovenije), Črtomir Tavzes, lesno raziskovalna panoga), Tomaž Sešlar (lesarsko razvojna ekonomija in marketing), Danilo Anton Ranc (generalni direktor Direktorata za lesarstvo na  Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo), dr. Tomaž Kostanjevec (direktor javne agencije SPIRIT Slovenija).

»Strokovna  komisija je bila letos postavljena pred težavno nalogo, saj je morala ocenjevati zelo raznotere zamisli, v še bolj raznoterih ravneh produktnega razvoja. V skrajno kratkem času in v relativno skromnih okoliščinah je na javni natečaj prispelo 33 del, ki – kljub temu da je vanje zdi potrebno dodati še nekaj razmisleka in energij, – predstavljajo zanimiv potencial. Med njimi namreč ni nobenega, ki v sebi ne bi nosil možnosti razvoja in učinkovite komercializacije v prihodnosti. Osebno me to navdihuje z optimizmom, saj je natečaj pokazal voljo in morda celo dokaj latentno ustvarjalno moč našega okolja,«  je ob tem povedal Jurij Dobrila, predsednik upravnega odbora Društva oblikovalcev Slovenije.

Komisija je prispele predloge presojala po naslednjih kriterijih:

  • jasna prepoznavnost koncepta, ki hkrati izkazuje avtonomno podobo v različnih tržnih okoljih in strokovna komisija v njem prepozna visoko razmerje med predvidoma vloženimi stroški materiala in dela v razmerju do pričakovane cene končnega izdelka na trgu,
  • visoka okoljska učinkovitost / visoka stopnja zajetega CO2 in hkrati za serijsko izdelavo sorazmerno majhna poraba energije,
  • razumevanje sodobnih tržnih okoliščin in prilagojenost globalnim logističnim trendom / izdelek terja relativno majhen transportni volumen, nezahtevno embalažo in ga kupec zlahka sestavi sam,
  • verodostojen izvor iz lokalne tradicije, sodobna izvedba ob upoštevanju sedanje in pričakovane življenjske in estetske potrebe uporabnikov ter predvidena dolga življenjska doba,
  • odziv na nove potrebe in noviteta na področju uporabe lesa.

Za izdelke, ki prispevajo k temeljem prihodnjih razmislekov o lesarski ekonomiji okolja, je bilo podeljenih sedem priznanj in tri nagrade. Dobitniki PRIZNANJ ZA LESARSKI PRESEŽEK LETA so:

  • Mateja Krašovec Pogorelčnik za MULTIFUNKCIJSKI POLNILNIK TIMBER – žepno stojalo iz orehovega lesa za telefon ali tablico in obenem brezžični polnilnik  je namenjen za ogled video vsebin ali za video komuniciranje.
  • Metod Burgar za KUHINJSKI VALJAR 2.1, v katerem se prepletata tradicionalno rokodelsko znanje in sodobno oblikovanje. Njegovo inovativno obliko dopolnjuje nabor vrtljivih ročajev iz različnih materialov in obdelav.
  • Natja Jankovič za unikaten LESENI UMIVALNIK DOTIK, ki je ročno izdelan iz več kot deset let sušenega masivnega hrastovega lesa, zaščitenega z epoksidno smolo.
  • Avtorici Anka Štular in Mateja Panter za KLOP LJUBEZNI, izdelek iz masivnega slovenskega lepljenega macesnovega lesa, ki ga krasi peskan element stilizirane idrijske čipke. Sodoben in globalen element z implementacijo simbolov slovenske tradicije.
  • Ivo Butkovič in Primož Šporar za WOOD BELT – leseno zaponko za pas, ki je izdelana iz različnih vrst lesa. Z modifikacijami je uporabna tudi za plašče ali torbe.
  • Marko Pajnik za unikatno ZUNANJO OTROŠKO HIŠKO, izdelano iz skrbno izbranega lesa, katere konstrukcijski elementi so različno obdelani, za oprimke pa je uporabljen kraški kamen.
  • Robert Gomišček za YPSI STOL, katerega odlika je domiseln način zlaganja: hrbtišče se sklopi med sedežne letve, potem pa sedežni del v obratni smeri preklopimo med noge.

Prejemniki NAGRAD ZA LESARSKI PRESEŽEK LETA pa so:

  • Robert Slavec za MYWATER, pametno leseno polnilnico za pitno vodo, katere izčiščena oblika  z aplikacijo odprtine v obliki kaplje ima piktogramski in brezčasen in značaj.
  • Gašper Premože za KOHO, sestavljive lesene kuhalnice,  izdelek, ki ga odlikuje inovativna in igriva ideja sestavljanja treh kuhalnic, saj se zložijo v minimalno mogočo ploščico.
  • Barbara Šubic za RWWIN, vhodna vrata iz odsluženega lesa, z unikatno podobo, ki se opirajo na tradicionalno rabo lesa, zaradi česar nosijo nostalgično čustveni potencial.